Information om Implantater

Tandimplantat

Implantat – en kunstig tandrod

Et implantat er en mulighed, hvis du mangler én eller flere tænder.
Næsten alle kan få foretaget implantatbehandlinger – unge såvel som ældre. Der kan dog være forhold hos den enkelte, der gør, at en implantatbehandling ikke altid er en god løsning. En grundig undersøgelse hos tandlægen vil derfor afgøre, om det er den rette behandling for dig. Selvom behandlingen er omfattende og tidskrævende, kan et implantat være en fordelagtig behandling, da den ikke involverer andre tænder i munden.

Hvad er et implantat?
Et implantat er en kunstig tandrod, der indsættes i kæbeknoglen. Implantatet er fremstillet af titanium, som kan vokse fast i kæben. Implantatet, der har form som en skrue, er normalt 3-5 mm tykt og 8-16 mm langt. Denne titaniumskrue opereres ind i kæbeknoglen. Implantatet vokser i løbet af nogle måneder sammen med knoglen og sidder derefter fast.

Hvis en enkel tand mangler

Implantatet, der skal være med til at erstatte den manglende tand, er sat på plads.

Implantat med krone

Porcelænskronen er sat fast på implantatet. Tandrækken er nu intakt.

Hvis flere tænder mangler
Der kan isættes to eller flere implantater. Disse fungerer som kunstige tandrødder, hvorpå der kan sættes en bro.

Broen sidder fast, og der er igen tænder at tygge med.

Hvis alle tænder mangler
Det er også muligt at skrue en bro med 8-10 tænder fast på 4-6 implantater. Dette vil fungere som dine egne fastsiddende tænder.

Man kan endvidere sætte særlige tryklåse på en helprotese, der låser sig fast på 2-4 implantater i kæben.

Helprotese med tryklåse til implantater i underkæben.

Sådan foregår en implantatbehandling

A: Først skal der tages røntgenbilleder.

B: Så skal der tages aftryk til fremstilling af gipsmodeller af dit tandsæt.

C: Derefter bliver implantatet opereret ind. Tandlægen lægger et snit i tandkødet og borer gennem denne åbning et lille hul i kæbeknoglen (se illustration 1). Implantatet skrues derpå ind i hullet, og tandkødet sys sammen hen over implantatet (se illustration 2).

Forberedelse til implantat
Isætning af implantat

Du vil som regel kun opleve få og små gener efter operationen, som foregår i lokalbedøvelse.

D: I de fleste tilfælde vil tandlægen nu lade implantatet hele i 2-3 måneder, så kæbeknoglen og implantatet kan vokse sammen. Du skal til regelmæssig kontrol på klinikken i denne periode.

E: Under lokalbedøvelse blotlægges toppen af implantatet, og der skrues et lille forlængerstykke fast, som stikker ud gennem tandkødet (se illustration 3).

Forlængerstykke i implantat

F: Tandlægen tager nu aftryk til den krone eller bro, som skal genskabe tandsættet. Kronen eller broen sættes fast på forlængerstykket, hvormed implantatbehandlingen er afsluttet (se illustration 4 og 5).

Krone på implantat
Færdigt implantat

G: Du får grundig instruktion i, hvordan implantatet holdes rent. God mundhygiejne er en forudsætning for et holdbart resultat.

Når implantatbehandlingen er afsluttet, bør du fremover komme regelmæssigt til kontrol. I den forbindelse vil tandlægen også kontrollere og eventuelt justere din mundhygiejne.

I de senere år har man forsøgt at indsætte implantater lige efter, at en tand er fjernet, ligesom man har forsøgt at sætte en bro på implantaterne umiddelbart efter, at de er indsat. Det lykkes også i de fleste tilfælde, men der er dog en øget risiko for, at noget går galt.

I hvert enkelt patienttilfælde vurderer tandlægen derfor de faktorer, som kan påvirke behandlingen. Ofte vælger tandlægen at bruge den beskrevne behandlingsmetode (se A-G), med mindre det er meget vigtigt, at tanden bliver hurtigt erstattet.

Hold rent – efter implantatbehandlingen
Det er vigtigt, at tandkød og forlængerstykker holdes rene. Går der betændelse i tandkødet, er der risiko for, at implantatet går løs.

Enkelt tand på implantat
Normalt skal du børste din nye tand, som du børster dine naturlige tænder. Mellemrummene skal også holdes rene. Det kan du fx gøre med tandtråd eller en mellemrumsbørste (miniflaskerenser).

Faste broer på implantater
Der er forskel på de nye tænder og de naturlige tænder. Derfor er der også brug for en særlig børsteteknik for at holde de nye tænder rene.

Gratis forundersøgelse

Er du i tvivl om, hvorvidt at du kan have gavn af en krone- eller implantatbehandling, så er du velkommen til at booke tid en gratis forundersøgelse.

Udfyld navn og telefon nr. så ringer vi dig op og aftaler en tid.

Efter undersøgelsen får du et fast tilbud på evt. behandling.

Du er også velkommen til at ringe og booke en gratis forundersøgelse.

Din tandlæge i Svendborg

Ring

Svendborg:  62 21 32 32

Stenstrup: 62 26 22 33

Du finder os her

Svendborg:

Bregningevej 43, 5700 Svendborg

Stenstrup:

Egevænget 8, 5771 Stenstrup